Misja szpitala: Dobro Pacjenta najwyższym prawem

Informacja o numerze konta do wpłacania darowizn

Ulotka: Dzieci profilaktyka cukrzycy

{module title="gal_ulotka_profilaktyka_cukrzyca"}

Ulotka do pobrania (PDF, 922 kb)


Wersja tekstowa ulotki

Dzieci profilaktyka cukrzycy

Cukrzyca u dzieci w Polsce

  • U dzieci może wystąpić zarówno cukrzyca typu 1 (ponad 90% przypadków), która jest chorobą autoimmunologiczną, jak i typu2, spowodowaną przede wszystkim przez czynniki środowiskowe (zła dieta, brak aktywności fizycznej).
  • Wciągu ostatnich 25 lat zachorowalność na cukrzycę typu1 zwiększyła się 5-krotnie.
  • 22% dzieci i młodzieży w wieku 9- 18 lat zmaga się z nadwagą lub otyłością, a to główne czynniki sprzyjające cukrzycy typu 2. 

Rodzicu pamiętaj

  • Nie podawaj dziecku słodyczy na pocieszenie czy w formie nagrody za dobre zachowanie.
  • Naucz dziecko po jakie zdrowe przekąski może sięgać wciągu dnia i zadbaj o ich wcześniejsze przygotowanie.
  • Nie kupuj dziecku słodkich napojów, naucz je pić wodę.
  • Daj dziecku dobry przykład.
  • Zapewnij dziecku odpowiednią aktywność fizyczną.
  • Czytaj etykiety produktów – wybieraj żywność zmniejszą zawartością cukru.
  • Gdy zaobserwujesz u dziecka pierwsze objawy cukrzycy, koniecznie udaj się do lekarza rodzinnego w celu wykonania badania poziomu glukozy na czczo.

Cukrzyca typu 1

Czym się charakteryzuje?

Wynika z niedoboru lub całkowitego braku insuliny, wytwarzanej przez komórki trzustki, z powodu ich niszczenia przez układ odpornościowy. Insulina ma za zadanie transport cukru z krwi do komórek ciała. Cukrzyca typu 1 wymaga podawania choremu insuliny podskórnie, aby utrzymywać prawidłowy poziom cukru we krwi.

Niepokojące objawy:

  • Nadmierne pragnienie.
  • Częste oddawanie dużych ilości moczu, także w nocy.
  • Zmęczenie, apatia.
  • Chudnięcie.
  • Zajady w kącikach ust.
  • Zapach acetonu z ust.
  • Zaburzenia widzenia.

Profilaktyka

Aktualnie cukrzycy typu 1 nie można zapobiec, można jedynie opóźnić jej początek. Przypuszcza się, że niektóre czynniki środowiskowe mogą mieć wpływ na inicjowanie choroby u dzieci z predyspozycją genetyczną.

Dlatego warto obniżać czynniki ryzyka przez:

  • unikanie infekcji i prawidłowe ich leczenie;
  • podawanie dziecku witaminy D (w ilości uzgodnionej z lekarzem);
  • unikanie stresu;
  • karmienie piersią i unikanie zbyt wczesnego (przed czwartym miesiącem życia) lub zbyt późnego (powyżej szóstego miesiąca życia)
  • rozszerzania diety;
  • unikanie nadmiaru cukrów i węglowodanów oraz pokarmów wysokoprzetworzonych (o wysokim indeksie glikemicznym).

Cukrzyca typu 2

Czym się charakteryzuje?

To przewlekłe schorzenie metaboliczne, które zaburza mechanizmy wykorzystania glukozy w organizmie. U jego podłoża leży tzw. insulinooporność (oporność ciała na insulinę). W jej efekcie, organizm produkuje nadmierne ilości hormonu - insuliny, co prowadzi do niewydolności trzustki.

Niepokojące objawy:

  • Zwykle przypadkowo stwierdzone podwyższenie glukozy we krwi.
  • Otyłość.
  • Przebarwienia skóry na szyi, w dołach pachowych i pachwinach.
  • Zmęczenie, senność.
  • Pogorszenie ostrości wzroku.
  • Infekcje intymne.

Profilaktyka

Kluczowe w profilaktyce cukrzycy typu 2 są aktywność fizyczna i ukształtowanie u dzieci prawidłowych nawyków żywieniowych tj.:

  • regularne spożywanie posiłków (4-5 posiłków co 3-4 godziny);
  • niedopuszczanie do przegłodzenia lub przejedzenia;
  • picie odpowiedniej ilości wody;
  • jedzenie węglowodanów złożonych (produkty pełnoziarniste - z tzw. „ciemnej mąki”, warzywa, nasiona roślin strączkowych);
  • unikanie węglowodanów prostych (znajdują się np. w słodyczach, słodzonych napojach, produktach zbożowych z pełnego przemiału - z tzw. „białej mąki”, ale także w owocach i produktach mlecznych);
  • ograniczenie niezdrowych przekąsek (np. chipsów), żywności przetworzonej (zawierającej sztuczne barwniki, konserwanty, dużo cukru, soli i tłuszczu).

Telefoniczna Informacja Pacjenta: 800 190 590

Wejdź na stronę internetową: pacjent.gov.pl

Wejdź na stronę internetową: diety.nfz.gov.pl


Ulotka: Dzieci profilaktyka otyłości

{module title="gal_ulotka_profilaktyka_otylosci"}

Ulotka do pobrania (PDF, 834 kb)


Wersja tekstowa ulotki

Dzieci profilaktyka otyłości

Cukier, otyłość, konsekwencje - raport NFZ

W przypadku osób poniżej 20 roku życia z otyłością zmaga się 13% chłopców i 5% dziewczynek, natomiast nadwaga dotyczy 31% chłopców i 21% dziewcząt. Ok. 30% dzieci w wieku 8 lat pije napoje gazowane co najmniej raz w tygodniu, a ok. 67% nastolatków spożywa napoje energetyczne.

Otyłość w raporcie Światowej Organizacji Zdrowia

WHO podaje, że dzieci w Polsce tyją najszybciej w Europie. Problem otyłości i nadwagi dotyczy 10% dzieci i młodzieży na świecie.

OTYŁE DZIECKO TO OTYŁY DOROSŁY

U otyłego przedszkolaka prawdopodobieństwo pozostania otyłym w przyszłości jest ponad czterokrotnie większe niż u jego rówieśników o prawidłowej masie ciała.

CZY WIESZ

Czym jest otyłość i jak ją rozpoznać?

Otyłość to nieprawidłowe i nadmierne gromadzenie się tłuszczu w organizmie, które może mieć negatywny wpływ na zdrowie. Do określenia prawidłowości masy ciała u dzieci do ukończenia osiemnastego roku życia stosowane są tabele lub siatki centylowe (osobne dla chłopców i dziewcząt).

Zgodnie z obowiązującą definicją WHO:

  • nadwaga występuje gdy wartość wskaźnika jest równa lub większa od 85 centyla;
  • otyłość występuje gdy wartość wskaźnika przekracza 95 centyl.

Nadwagi dziecka nie można lekceważyć, bo nadwaga to tzw. przedotyłość / stan przedotyłościowy.

Czynniki rozwoju otyłości:

  • Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, takie jak nieregularne spożywanie posiłków, zbyt duże porcje, zbyt mała ilość warzyw i owoców, spożywanie napojów słodzonych oraz żywności przetworzonej, podjadanie kalorycznych przekąsek.
  • Zbyt mała aktywność fizyczna i siedzący tryb życia.
  • Czynniki psychologiczne (stres, depresja, napięcie emocjonalne).
  • Rodzinne skłonności do otyłości.
  • Predyspozycje genetyczne.
  • Niektóre konsekwencje zdrowotne otyłości mogą pojawić się w dzieciństwie, większość jednak pojawia się w wieku dorosłym.

Konsekwencje otyłości:

  • Zaburzenia gospodarki lipidowej.
  • Zaburzenia gospodarki węglowodanowej z cukrzycą typu 2, insulinooporność.
  • Nadciśnienie tętnicze.
  • Stłuszczenie wątroby.
  • Bezdech senny.
  • Zaburzenia kostno-stawowe związane z przeciążeniem kości i mięśni.
  • Zaburzenia emocjonalne.
  • Większa predyspozycja do chorób nowotworowych w wieku dorosłym.

Dzieci z otyłością mają mniejsze poczucie własnej wartości, miewają stany depresyjne oraz wykazują trudności w nawiązywaniu kontaktów.

Profilaktyka otyłości:

  • Aktywność fizyczna – 60 minut dziennie.
  • Spożywanie regularnie 4-5 mniejszych posiłków w ciągu dnia w gronie rodzinnym, a nie przed telewizorem.
  • Zwiększenie spożycia pieczywa pełnoziarnistego, grubych kasz, płatków owsianych, warzyw i owoców odpowiednio do wieku dziecka.
  • Ograniczenie spożycia przetworzonych produktów zbożowych (białe pieczywo, makarony pszenne), słodyczy i wysokokalorycznych przekąsek.
  • Zastąpienie napojów słodzonych i soków wodą mineralną.
  • Dbanie o odpowiednią długość i jakość snu.
  • Wspieranie emocjonalne dzieci i zaangażowanie całej rodziny we wprowadzane zmiany.

Darmowe plany żywieniowe dostępne są na www.diety.nfz.gov.pl a zestawy ćwiczeń na kanale YouTube Akademii NFZ.


Telefoniczna Informacja Pacjenta: 800 190 590

Wejdź na stronę internetową: pacjent.gov.pl

Wejdź na stronę internetową: diety.nfz.gov.pl

Nasz facebook

Promocja

Plakat informacyjny

 

Ulotka informacyjna

 

Ulotka informacyjna

 

Ulotka informacyjna